Cold brew: time replaces heat.

Cold brew is niet te verwarren met Ice coffee, waarin warme of gekoelde espresso, vaak met melk en siroop, geserveerd wordt over ijs. Het idee achter cold brew, is dat je de koffie niet alleen koud serveert, maar ook koud bereidt. De hitte, die gebruikt wordt om koffie te extraheren wordt vervangen door tijd. Juist omdat er geen hitte wordt gebruikt, is het eindproduct zoeter en bevat het minder bitterheid en aciditeit waardoor deze extractie, zeker tijdens hete zomerdagen, een oppeppende en heerlijke verfrissing biedt. Daarnaast is cold brew ook, door het laag gehalte aan aciditeit, verdraagzamer voor de maag en tanden. Ideaal voor liefhebbers die na het drinken van koffie vaak last hebben van maagdarmklachten.  Voor ‘coffee geeks’ en baristas is cold brew vooral fasinerend omdat het de vele smaaknuanties, die aanwezig zijn in koffiebonen, meer en beter naar voor brengt. Geen enkel andere methode maakt het mogelijk om de diepste chocolade, caramel, kruidige of fruitige toetsen uit koffie naar voor te brengen.

"Je kan experimenteren met origines, grammage, doorloopsnelheid en maaldikte tot je jouw perfecte cold brew hebt gevonden."

De  mogelijkheden zijn met recht eindeloos te noemen. Daarnaast kan cold brew, na bereiding, nog dagen bewaard worden in een gekoelde en gesloten omgeving.

Beaker with cold brew

The lab brewer is een cold drip systeem. Het principe van cold drip is eenvoudig. Er komt geen elektriciteit aan te pas. Enkel een aantal gram gemalen koffie (bij voorkeur van één bepaalde herkomst), koud water, zwaartekracht en 6 tot 12 uur productietijd. Deze tijd is nodig om de koffie, druppel per druppel, de tijd te geven om zijn smaak en rijke aroma’s af te geven aan het water. Het resultaat is een koffie die zich kenmerkt door de zachte maar toch volle smaak.

Het koffie-extract kan je puur drinken met of zonder ijs. Maar gezien zijn hoog gehalte aan cafeïne is deze oppepper ook ideaal om aan te lengen met water of (soja)melk of als basis bij een heerlijke zomerse cocktail.